Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργήστε καινούριο

Ρυθμίσεις

Τα προγράμματα Microsoft 365 Enterprise δεν περιλαμβάνουν πλέον το Teams: Τι σημαίνει αυτό για την επιχείρησή σας;

  • Microsoft

18. 10. 2023

Από τον Οκτώβριο του 2023 και μετά, η Microsoft καταργεί το Teams από τις σουίτες Enterprise για τον ΕΟΧ και την Ελβετία¹. Τα συνδρομητικά πακέτα που θίγονται, όπως το Office 365 E1/E3/E5 και το Microsoft 365 E3/E5, δεν θα περιλαμβάνουν πλέον τη δημοφιλή υπηρεσία συνεργασίας, η οποία θα είναι διαθέσιμη για αγορά μόνο ως επιμέρους προϊόν.

Ο διαχωρισμός είναι αποτέλεσμα των διαρκών προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια δίκαιη αγορά με λιγότερα μονοπώλια. Κρίθηκε ότι η παροχή του Teams μέσα στο πακέτο των συνδρομητικών προγραμμάτων για επιχειρήσεις παρέχει στη Microsoft αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της². Αυτό σήμαινε ότι άλλες λύσεις αποκλείονταν αυτόματα, παρόλο που θα μπορούσαν να προσφέρουν εξίσου αποτελεσματικές υπηρεσίες επικοινωνίας και συνεργασίας.

Ως αποτέλεσμα της τρέχουσας αλλαγής, οι οργανισμοί με περισσότερους από 300 υπαλλήλους (οι κοινοί χρήστες της σουίτας Enterprise) που βασίζονταν στο δημοφιλές εργαλείο θα πρέπει να επανεξετάσουν την υποδομή, τις ροές εργασίας και τον προϋπολογισμό τους. Για τους συνδρομητές του Office 365 E1 και E3, δεν θα είναι καν η πρώτη φορά φέτος, καθώς τον Απρίλιο η Microsoft αύξησε τις τιμές των υπηρεσιών cloud αυτών των πακέτων.

Ποιες είναι πλέον οι επιλογές σας;

Πρώτον, εάν η εταιρεία σας είναι ήδη συνδρομητής στις υπηρεσίες Microsoft 365 Enterprise ή Business, μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις σουίτες cloud ως έχουν, χωρίς να απαιτούνται αλλαγές. Οι νέοι κανόνες αφορούν κυρίως τους νέους συνδρομητές.

Στη συνέχεια, πρέπει να εκτιμήσετε αν ο οργανισμός σας χρειάζεται πραγματικά τα εργαλεία και τις δυνατότητες του Microsoft 365, και ιδίως το Teams (το οποίο δεν θα περιλαμβάνεται στα νέα προγράμματα για τον ΕΟΧ). Η άποψη του Διευθυντή Προϊόντων Mateusz Drozdowski ως ειδικού σχετικά με το θέμα:

"Κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες και το ίδιο ισχύει για τις λύσεις λογισμικού. Σε μεγάλες επιχειρήσεις, είναι συχνά επωφελής ο συνδυασμός διαφόρων μοντέλων αδειοδότησης για την επίτευξη της πιο αποδοτικής διαμόρφωσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε άδειες χρήσης του Microsoft Office χωρίς ημερομηνία λήξεως μαζί με το Teams για τους απλούς εργαζομένους σας και να επιλέξετε το Office 365 E3 με τις περισσότερες δυνατότητες (που συμπληρώνεται επίσης από το Teams) για τα διευθυντικά στελέχη.

Αλλά γιατί να βασίζεστε ούτως ή άλλως στη Microsoft; Το κλειδί είναι να εναρμονίζεται η στρατηγική σας γύρω από το λογισμικό με
τις επιχειρησιακές ανάγκες σας και όχι με τις ανάγκες του κατασκευαστή λογισμικού. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως το IceWarp, που παρέχουν εξίσου ισχυρές υπηρεσίες αλλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή".

Mateusz Drozdowski
Product Manager

Για να σας δώσουμε ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, ας αναλύσουμε 3 πιθανά σενάρια για μια υποθετική εταιρεία με 350 υπαλλήλους που θα ήθελε να αγοράσει ένα νέο συνδρομητικό πρόγραμμα Office 365 E3:

  1. Αποκλειστικά συνδρομητική λύση: Microsoft Office 365 E3 EEA + Microsoft Teams EEA. Πιθανώς πρόκειται για τη λιγότερο βελτιστοποιημένη επιλογή. Ωστόσο, αν οι λειτουργίες του Microsoft 365 είναι απολύτως απαραίτητες για τις διαδικασίες της εταιρείας, για παράδειγμα αν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υπηρεσία Azure, μπορεί να αποτελεί τη μόνη επιλογή. Εντούτοις συνιστούμε τη διενέργεια εμπεριστατωμένης ανάλυσης σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι έχουν αποφευχθεί οι περιττές δαπάνες.
  2. Υβριδική λύση: Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021 + Microsoft Teams EEA. Αν η εταιρεία χρειάζεται τα προγράμματα Microsoft 365 κυρίως για τη χρήση των βασικών εφαρμογών Office (Word, Excel, Outlook κ.λπ.) και Teams, αυτή η αλλαγή μπορεί είναι εξαιρετικά ωφέλιμη γιατί το μεγαλύτερο μέρος της δαπανηρής ετήσιας υπηρεσίας μπορεί να αντικατασταθεί με μια εφάπαξ πληρωμή για μεταχειρισμένο Office LTSC Professional Plus 2021, με παράλληλη εγγραφή στο Teams EEA ξεχωριστά.
  3. Εναλλακτική λύση: IceWarp Desktop Business. Η εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να εγκαταλείψει εντελώς το οικοσύστημα της Microsoft και να επιλέξει μια διαφορετική πλατφόρμα, όπως το IceWarp Desktop Business. Είναι προσβάσιμη και μέσω νέφους αλλά και σε τοπικές συσκευές ενώ περιλαμβάνει εφαρμογές και υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές του Office 365 E3 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Exchange, SharePoint, OneDrive).

    Το IceWarp είναι μια εναλλακτική του Microsoft 365 που προσφέρει παρόμοιες εφαρμογές, εργαλεία, δυνατότητες, ακόμα και διεπαφή χρήστη, έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή (κατά μέσο όρο είναι τουλάχιστον 2 φορές φτηνότερο) και περιλαμβάνει τη δυνατότητα εύκολης μετάβασης από τις υπηρεσίες της Microsoft με τη βοήθεια του προσωπικού υποστήριξης της IceWarp.
Σύγκριση τιμών: Μια εταιρεία με 350 υπαλλήλους για μια περίοδο 5 ετών

Περάστε το ποντίκι πάνω από το γράφημα για επιπλέον στοιχεία.

Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, το IceWarp, η εναλλακτική λύση, είναι πολύ πιο οικονομικό εξαρχής από ότι μια συνδρομή στο Microsoft 365 και είναι πάνω από 5 φορές φθηνότερο μέχρι το 5ο έτος. Η υβριδική λύση καθίσταται φθηνότερη μετά από μόλις ένα έτος.

Συμπέρασμα

Λόγω της παρατεταμένης και εκτεταμένης παρουσίας της στην αγορά λογισμικού, η Microsoft έχει ισχυρή επιρροή στις αποφάσεις των εταιρειών σχετικά με το λογισμικό. Επιπλέον, το μοντέλο αδειοδότησης SaaS συνεχίζει να συγκεντρώνει ακόμη περισσότερη δύναμη στα χέρια αυτού του μεγαθήριου της πληροφορικής. Είναι επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις να αρχίσουν να ερευνούν πιο διεξοδικά τις εναλλακτικές λύσεις αντί να αφήνουν τη συνήθεια και την οικειότητα να τις καθοδηγούν, αν θέλουν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να εξαρτώνται λιγότερο από τις απόψεις της Microsoft για το μέλλον του λογισμικού. Μην αφήσετε τις ξαφνικές αλλαγές στις πολιτικές τιμολόγησης και αδειοδότησης της Microsoft να εκτροχιάσουν τα σχέδια, την υποδομή πληροφορικής, τη λειτουργική αποδοτικότητα ή τον προϋπολογισμό σας!

Οι σύμβουλοί μας για θέματα αδειοδότησης είναι άριστα καταρτισμένοι ώστε να σας βοηθήσουν να βρείτε την πιο οικονομική λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της επιχείρησής σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για μια δωρεάν συνεδρία και συμβουλές αδειοδότησης.


¹ Επίσημη ανακοίνωση της Microsoft (στα αγγλικά): https://www.microsoft.com/en-us/licensing/news/Microsoft365-Teams-EEA

² Το δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στα αγγλικά): https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3991

Η επιλογή σας προστέθηκε στο καλάθι