Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργήστε καινούριο

Ρυθμίσεις

FAQ

Είναι νόμιμο το μεταχειρισμένο λογισμικό;

Ναι, είναι νόμιμο. Ένας πελάτης που αγόρασε λογισμικό με άδεια χρήσης εις το διηνεκές εντός της αγοράς της ΕΕ/του ΕΟΧ μπορεί (σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ) να μεταβιβάσει σε κάποιον άλλον τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του αντιγράφου λογισμικού που είχε αγοράσει. Αυτή η δραστηριότητα δεν προϋποθέτει την αποδοχή ή άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων του λογισμικού (π.χ. της Microsoft), καθώς τα δικαιώματα διανομής του έχουν εξαντληθεί με την πρώτη πώληση. Με λίγα λόγια, είναι όπως όταν αγοράζετε ένα βιβλίο: Αφού το διαβάσετε, μπορείτε ελεύθερα να το πωλήσετε σε κάποιον άλλον. Ο αρχικός πωλητής δεν έχει δικαίωμα να επηρεάσει τι θα συμβεί στο μέλλον σε ένα βιβλίο που έχει ήδη πωληθεί. Είναι το ίδιο με το λογισμικό: Αφού απεγκατασταθεί από τη συσκευή του αρχικού κατόχου, μπορεί να πωληθεί ελεύθερα σε κάποιον άλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο μας Νομικό υπόβαθρο του μεταχειρισμένου λογισμικού.

Πώς αποδεικνύεται η νομιμότητα των μεταχειρισμένων προϊόντων λογισμικού;

Το νόμιμο καθεστώς ιδιοκτησίας των μεταχειρισμένων προϊόντων λογισμικού αποδεικνύεται από τη συνοδευτική τεκμηρίωση που πρέπει πάντα να λαμβάνετε κατά την αγορά. Τα έγγραφα αυτά περιέχουν στοιχεία (όπως την προέλευση του λογισμικού, τον αριθμό της σύμβασης παραχώρησης άδειας χρήσης, τη δήλωση απεγκατάστασης από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή τους προηγούμενους ιδιοκτήτες κ.λ.π.) που αποδεικνύουν ότι πληρούνται όλες οι νομικά προβλεπόμενες απαιτήσεις για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του λογισμικού. Η εταιρεία μας παρέχει πάντα όλη την απαραίτητη τεκμηρίωση, ώστε να είστε σίγουροι ότι κάθε αγορά γίνεται χωρίς κίνδυνο.

Βρήκα το ίδιο λογισμικό σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Ποια είναι η διαφορά;

Υπάρχουν πολλοί πωλητές μεταχειρισμένου λογισμικού, οι οποίοι προσφέρουν ακόμη και τις τελευταίες εκδόσεις των προϊόντων της Microsoft σε πολύ χαμηλές τιμές. Η παγίδα είναι ότι πωλούν μόνο κλειδιά προϊόντων και όχι το ίδιο το προϊόν. Είναι σαν να αγοράζετε ένα κλειδί για ένα σπίτι αντί για το ίδιο το σπίτι. Αν αγοράζατε αυτά τα κλειδιά προϊόντων των 10 ευρώ, θα θέτατε την εταιρεία σας σε σημαντικό κίνδυνο να υποστεί τεράστια πρόστιμα (κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου, για παράδειγμα), καθώς ένα κλειδί προϊόντος και ένα τιμολόγιο που εκδίδεται από τον πωλητή δεν εγγυώνται τη νομιμότητά τους ούτε την ιδιοκτησία σας επί του λογισμικού στο οποίο ανήκουν!

Στη Forscope πωλούμε μόνο προϊόντα που προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και με πλήρη, έτοιμα για έλεγχο έγγραφα ιδιοκτησίας.

Μπορεί ο κατασκευαστής του λογισμικού να απαγορεύει τη μεταβίβαση αδειών;

Εντός της ΕΕ, οι κατασκευαστές δεν μπορούν πλέον να επιβάλλουν την πολιτική "μη μεταβίβασης". Στο παρελθόν, το συμπεριλάμβαναν στους όρους και τις προϋποθέσεις τους, αλλά μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-128/11 το 2012, δεν μπορούν πλέον να εμποδίζουν τη μελλοντική πώληση των προϊόντων που έχουν ήδη πουληθεί.

Ακολουθούν μερικά σημαντικά αποσπάσματα από την απόφαση του ΔΕΕ που καλύπτει το θέμα αυτό:

«Δημιουργός λογισμικού δεν μπορεί να αντιταχθεί στη μεταπώληση "μεταχειρισμένων" αδειών χρήσεως [...]» 
«Το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής του αντιγράφου ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο καλύπτεται από τέτοια άδεια εξαντλείται με την πρώτη πώλησή του.» 
«Εποµένως, ακόµη και αν η σύµβαση παραχωρήσεως άδειας απαγορεύει την περαιτέρω µεταβίβαση, ο δικαιούχος του δικαιώµατος πνευµατικής ιδιοκτησίας δεν µπορεί πλέον να αντιταχθεί στη µεταπώληση του συγκεκριµένου αντιγράφου.»

Με βάση την προαναφερθείσα απόφαση του ΔΕΕ, οι κατασκευαστές προσάρμοσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις τους ώστε να την αντικατοπτρίζουν. Ακολουθεί ένα παράδειγμα από τους Όρους και Προϋποθέσεις για το προϊόν Microsoft Windows Server 2022 (στα αγγλικά):

"Τίποτα στην παρούσα συμφωνία δεν απαγορεύει τη μεταβίβαση λογισμικού στο βαθμό που επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, εάν έχει εξαντληθεί το δικαίωμα διανομής."

Σε περίπτωση ελέγχου λογισμικού, τα προϊόντα σας θα περάσουν τον έλεγχο;

Ναι, θα περάσουν. Εάν γίνει έλεγχος στην εταιρεία ή τον οργανισμό σας, είστε υποχρεωμένοι να αποδείξετε ότι έχετε αποκτήσει νόμιμα τα προϊόντα λογισμικού σας επιδεικνύοντας την τεκμηρίωση που λάβατε κατά την αγορά τους. Δεδομένου ότι η εταιρεία μας παρέχει πλήρη τεκμηρίωση αναφορικά με την ιδιοκτησία καθώς και συνδρομή σε θέματα ελέγχου, εφόσον χρειαστεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά τη διάρκεια ελέγχου των προϊόντων που έχετε αγοράσει από εμάς. Η εταιρεία μας έχει χορηγήσει πάνω από 700.000 άδειες χρήσης λογισμικού και ποτέ δεν έχουμε συναντήσει ούτε μία περίπτωση αρνητικής απόφασης σε έλεγχο λογισμικού των προϊόντων που προσφέρουμε.

Τι λογισμικό προσφέρετε;

Προσφέρουμε μια ευρεία γκάμα μεταχειρισμένων προϊόντων της Microsoft με αέναη άδεια χρήσης αλλά και άλλων δημοφιλών προϊόντων λογισμικού, όπως για παράδειγμα προϊόντα της Autodesk (άδειες χρήσης εφ' όρου ζωής). Τα προϊόντα της Microsoft που διαθέτουμε προέρχονται από το κανάλι αδειοδότησης Volume (εμπορικό), είναι επομένως καταλληλότερα για εταιρείες και οργανισμούς. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε λογισμικό που δεν περιλαμβάνεται στα προϊόντα που προσφέρουμε αυτή τη στιγμή και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να το προμηθευτούμε για σας.

Γιατί η αδειοδότηση του καναλιού Volume είναι η καλύτερη επιλογή για την επιχείρησή μου;

Τα προϊόντα Volume προσφέρουν γρήγορη και εύκολη αδειοδότηση για οποιονδήποτε αριθμό συσκευών ή χρηστών. Τα κύρια πλεονεκτήματά τους είναι η δυνατότητα ενεργοποίησης προϊόντων σε όλες τις συσκευές ταυτόχρονα με μόνο 1 κλειδί (MAK), η πολύ εύκολη μεταφορά σε νέες συσκευές ή χρήστες και η συμβατότητά τους με διακομιστές και RDS. Η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης σημαίνει σημαντική οικονομία χρόνου για το τμήμα πληροφορικής ενώ το λογισμικό συνοδεύεται από αναλυτική τεκμηρίωση που συχνά δεν διαθέτουν τα προϊόντα από άλλα κανάλια διανομής. Επιπλέον, η τιμή είναι συγκρίσιμη με τα προϊόντα Retail/OEM!

Γιατί υπάρχει μόνο ένα κλειδί ενώ έχω αγοράσει πολλά τεμάχια του ίδιου προϊόντος;

Επειδή το λογισμικό που προέρχεται από το κανάλι αδειοδότησης Volume της Microsoft δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ξεχωριστά με επιμέρους κλειδιά προϊόντων. Ένα Κλειδί πολλαπλής ενεργοποίησης (MAK) χρησιμοποιείται για την ταυτόχρονη ενεργοποίηση όλων των προϊόντων που έχετε αγοράσει. Ο αριθμός των πιθανών ενεργοποιήσεων είναι πολλές φορές υψηλότερος από τον αριθμό των προϊόντων που αγοράστηκαν, για παράδειγμα για την περίπτωση που η εταιρεία πρέπει να αντικαταστήσει τον υλικό εξοπλισμό της. Η ίδια η εταιρεία πρέπει να φροντίσει ώστε το λογισμικό να μη χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες συσκευές από τον αριθμό των αδειών που αγοράστηκαν.

Μπορεί να υπάρχουν τεχνικά προβλήματα με τα μεταχειρισμένα προϊόντα λογισμικού;

Εφόσον το λογισμικό εγκατασταθεί, ενεργοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα μπορούσε ξαφνικά να σταματήσει να λειτουργεί (π.χ. να απενεργοποιηθεί) από μόνο του. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ καινούργιου και μεταχειρισμένου λογισμικού όσον αφορά τη λειτουργικότητα. Εξακολουθεί να είναι το ίδιο προϊόν λογισμικού, με το ίδιο πηγαίο αρχείο που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση.

Η τεχνική λειτουργικότητα και η απόδοση του λογισμικού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αλλαγές από την πλευρά του κατασκευαστή (ενημερώσεις και διορθώσεις που έχει θέσει σε κυκλοφορία) αλλά όσον αφορά την κατάσταση ενεργοποίησης του προϊόντος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προκληθούν οποιαδήποτε προβλήματα. Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια με την ενεργοποίηση των προϊόντων που έχετε αγοράσει από το δικό μας ηλεκτρονικό κατάστημα, είμαστε πάντοτε σε θέση να σας προσφέρουμε όλη την απαραίτητη βοήθεια και συνδρομή.

Το μεταχειρισμένο λογισμικό λαμβάνει ενημερώσεις (patches ασφαλείας, διορθώσεις) από τον κατασκευαστή του λογισμικού;

Ναι, λαμβάνει. Τα μεταχειρισμένα προϊόντα λογισμικού λαμβάνουν όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας, τις διορθώσεις και τα patches ασφαλείας που κυκλοφορούν από τον κατασκευαστή, σύμφωνα με την πολιτική του κύκλου ζωής για κάθε συγκεκριμένο προϊόν. Τα προϊόντα μας διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά και την τυπική τεχνική υποστήριξη που παρέχει η Microsoft ή οποιοσδήποτε άλλος κατασκευαστής λογισμικού. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των ενημερώσεων για μεταχειρισμένο λογισμικό που αγοράστηκε από εμάς και για καινούργιο λογισμικό που πωλείται απευθείας από τον κατασκευαστή του λογισμικού.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι το λογισμικό που αγοράζω δεν έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες;

Αυτό εξασφαλίζεται με ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο στο οποίο ο πρώτος ιδιοκτήτης (καθώς και κάθε άλλος επόμενος ιδιοκτήτης) δηλώνει ότι το λογισμικό δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον ίδιο ή από οποιονδήποτε άλλον, ότι έχει απεγκατασταθεί και ότι έχει καταστεί αδύνατο να χρησιμοποιηθεί από αυτούς στο μέλλον. Το έγγραφο αυτό πρέπει να επισυνάπτεται σε κάθε μεταχειρισμένο προϊόν λογισμικού που αγοράζετε, καθώς απαιτείται για την εκπλήρωση μιας από τις 4 κύριες προϋποθέσεις για τη νόμιμη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του λογισμικού. Παρέχουμε αυτό το έγγραφο μαζί με όλα τα άλλα απαραίτητα έγγραφα κατά την αγορά.

Μπορούν οι δημόσιοι φορείς να αγοράζουν μεταχειρισμένα προϊόντα λογισμικού, για παράδειγμα μέσω διαγωνισμού;

Ναι, φυσικά και μπορούν. Δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για τον οποίο τα δημόσια ιδρύματα δεν μπορούν να αγοράσουν μεταχειρισμένα προϊόντα λογισμικού (μέσω διαγωνισμού ή με άλλον τρόπο). Στην πραγματικότητα, το μεταχειρισμένο λογισμικό μπορεί να είναι ένας άριστος τρόπος εξοικονόμησης δαπανών, έτσι ώστε τα δημόσια κονδύλια να δαπανώνται με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να επιτρέπεται στους πωλητές μεταχειρισμένου λογισμικού να συμμετέχουν στις δημόσιες προμήθειες λογισμικού, καθώς οι όροι που εισάγουν διακρίσεις αντιβαίνουν στις βασικές αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και της ίσης μεταχείρισης (αυτό καθιστά το σύνολο των δημόσιων συμβάσεων πολύ ευάλωτο, καθώς οι αθέμιτες απαιτήσεις μπορούν εύκολα να προσβληθούν δικαστικά).

Από πού αγοράζετε τα προϊόντα λογισμικού;

Τα προϊόντα μας προέρχονται είτε απευθείας από εταιρείες που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα πλεοναζόντων προϊόντων λογισμικού, οι οποίες επιθυμούν να πωλήσουν ή να αντικαταστήσουν τα περιουσιακά στοιχεία λογισμικού τους, είτε από τους σταθερούς και ελεγμένους προμηθευτές μας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε φορά που αγοράζουμε μεταχειρισμένα προϊόντα λογισμικού για το απόθεμά μας, υπάρχει μια άκρως διεξοδική διαδικασία επαλήθευσης της νομιμότητας και της προέλευσης των προϊόντων καθώς και διασφάλισης ότι περιλαμβάνεται όλη η απαραίτητη τεκμηρίωση, ώστε να είμαστε σε θέση να τα προσφέρουμε στους πελάτες μας όταν τα αγοράσουν.

Πώς είναι η διαδικασία εξαγοράς πλεονάζοντος λογισμικού;

Κάθε συμφωνία εξαγοράς ξεκινά με μια εταιρεία ή έναν οργανισμό που μας στέλνει έναν κατάλογο προϊόντων λογισμικού που θα ήθελε να πουλήσει. Εφόσον αποδεχθεί ο Διευθυντής Αγορών μας, η εταιρεία ή ο οργανισμός λαμβάνει την προσφορά μας. Ταυτόχρονα, ζητάμε να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα λογισμικού και να μας χορηγήσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που επιβεβαιώνουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται πάντα προκειμένου να είναι πλήρως νόμιμη η μεταβίβαση. Εφόσον χρειάζεται, προσφέρουμε συνδρομή στις εταιρείες σε κάθε στάδιο της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη. Μόλις συγκεντρωθούν όλα τα έγγραφα και υπογραφεί η σύμβαση, η εταιρεία εκδίδει τιμολόγιο και μας παραδίδει τα προϊόντα.

Τι έγγραφα χρειάζομαι για τους ελέγχους λογισμικού;

Στην περίπτωση ελέγχου λογισμικού, πρέπει να είστε σε θέση να παράσχετε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι τα μεταχειρισμένα προϊόντα λογισμικού πληρούν όλες τις νομικές απαιτήσεις και ότι ο οργανισμός σας είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους.

Η νόμιμη ιδιοκτησία του χρησιμοποιημένου λογισμικού τεκμηριώνεται με:

 1. Δήλωση του πρώτου αγοραστή που περιέχει:
  • Επιβεβαίωση απεγκατάστασης του λογισμικού
  • Ταυτότητα του πρώτου αγοραστή (συνιστάται) και τον αριθμό της σύμβασης μεταξύ αυτού και του κατασκευαστή του λογισμικού (υποχρεωτική πληροφορία).
  • Επιβεβαίωση ότι το λογισμικό πωλήθηκε για πρώτη φορά και διακινείται εντός της αγοράς της ΕΕ/του ΕΟΧ.
  • Δήλωση του πρώτου αγοραστή ότι το λογισμικό έχει εξοφληθεί πλήρως.
  • Επιβεβαίωση ότι πρόκειται για αέναη άδεια χρήσης.
 2. Κατάλογος ολόκληρης της σειράς των ιδιοκτητών (κατά περίπτωση), με δήλωση όλων των ιδιοκτητών ότι απεγκατέστησαν το λογισμικό.
 3. Τιμολόγιο (φορολογικό έγγραφο) μεταξύ του πωλητή (π.χ. της Forscope) και του αγοραστή (του οργανισμού σας).

Η επιλογή σας προστέθηκε στο καλάθι