Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργήστε καινούριο

Ρυθμίσεις

Έλεγχοι λογισμικού: Τι να περιμένετε και γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να ανησυχείτε

  • Νομιμότητα

17. 12. 2019

Με τις άδειες λογισμικού μας, μπορείτε να παραμείνετε ήρεμοι, ακόμη και αν οι ελεγκτές χτυπούν την πόρτα της επιχείρησής σας. Διαβάστε τις απαντήσεις μας στις πιο καυτές ερωτήσεις που μπορείτε να έχετε και μάθετε περισσότερα για το τι να περιμένετε.

Υπό ποιους όρους μπορεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος άδειας στην εταιρεία μου;

Βασικά, υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε έλεγχο άδειας λογισμικού στην εταιρεία σας:

  • Έχετε συμβόλαιο με έναν παραγωγό λογισμικού (π.χ. Microsoft), ο οποίος επιτρέπει σε αυτές (ή σε άλλες νομικά εξουσιοδοτημένες οντότητες) να εκτελούν λογιστικό έλεγχο στην εταιρεία σας.
  • Η εταιρεία σας κατηγορείται για πειρατεία λογισμικού και ένα δικαστήριο διέταξε έλεγχο λογισμικού που θα εκτελεστεί από την αστυνομία μαζί με έναν εγκεκριμένο ελεγκτή.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο κατασκευαστής λογισμικού δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο λογισμικού χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Αυτό ισχύει και για τις μεταχειρισμένες άδειες λογισμικού – ακόμη και αν η αρχική σύμβαση μεταξύ του πρώτου κατόχου της άδειας και του παραγωγού λογισμικού περιλάμβανε την υποχρέωση να επιτρέπεται έλεγχος λογισμικού, η νομοθεσία της ΕΕ διασφαλίζει την άρση αυτής της υποχρέωσης με τη μεταβίβαση δικαιωμάτων σε άλλο κάτοχο άδειας.

Εάν πραγματοποιηθεί έλεγχος στην εταιρεία μου, πώς μπορώ να αποδείξω τη νομιμότητα του λογισμικού μας;

Είστε υποχρεωμένοι να αποδείξετε ότι είστε ο νόμιμος κάτοχος των αδειών χρήσης λογισμικού σας και ότι πληρούν όλες τις νομικές απαιτήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται παρέχοντας στον ελεγκτή έγγραφα που λάβατε κατά την αγορά τους. Εάν αγοράσατε τις άδειές σας από την εταιρεία μας, αυτά τα έγγραφα θα είναι ένα τιμολόγιο και ένα σύνολο συνοδευτικών εγγράφων (συμπεριλαμβανομένου του αριθμού Άδειας Χρήσης, της προέλευσης του λογισμικού, της δήλωσης πρώτου κατόχου κ.λπ.).

Συνιστούμε να αγοράσετε μεταχειρισμένο λογισμικό μόνο από έμπειρους πωλητές που εγγυώνται τη μεταφορά δικαιωμάτων χρήσης. Διαφορετικά, θέτετε την εταιρεία σας σε κίνδυνο να επιβληθεί πρόστιμο από τον παραγωγό λογισμικού.

Τι γίνεται αν ο ελεγκτής έχει περισσότερες ερωτήσεις (για παράδειγμα σχετικά με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του λογισμικού);

Οι ελεγκτές εκπαιδεύονται για να γνωρίζουν τις τελευταίες νομοθεσίες της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να θέτουν τέτοιες ερωτήσεις. Από εκατοντάδες ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις εταιρείες πελατών μας σε ολόκληρη την ΕΕ, καταχωρίσαμε μόνο ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο ελεγκτής ζήτησε πρόσθετη τεκμηρίωση.

Σε περίπτωση που θα αντιμετωπίσετε αυτή τη μάλλον σπάνια κατάσταση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχει η αρμόδια αρχή. Είναι προς το συμφέρον του πρώτου ιδιοκτήτη, ότι κανονικά δεν είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε έγγραφα που περιέχουν τις ευαίσθητες πληροφορίες του (καθώς τα έγγραφα αυτά αποθηκεύονται σε συμβολαιογραφική φύλαξη ή κάτι παρόμοιο), αλλά στον ελεγκτή, μπορούμε να παράσχουμε όλη την τεκμηρίωση που απαιτεί.

Η αξιοπιστία αποδεικνύεται από τους αριθμούς

Από το 2016 η εταιρεία μας έχει παραδώσει περισσότερες από 700.000 άδειες χρήσης λογισμικού και δεν έχουμε συναντήσει ποτέ την παραμικρή αρνητική απόφαση σε έλεγχο λογισμικού των προϊόντων που παρέχουμε, άρα θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι τα προϊόντα μας πληρούν όλους τους πιο πρόσφατους κανόνες νομιμότητας!

Η επιλογή σας προστέθηκε στο καλάθι