Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργήστε καινούριο

Ρυθμίσεις

Πώς αποδεικνύουμε τη νομιμότητα των μεταχειρισμένων προϊόντων λογισμικού;

  • Νομιμότητα

12. 1. 2023

Η νομική πλευρά του μεταχειρισμένου λογισμικού είναι ένα μεγάλο θέμα για τους πελάτες μας, καθώς και για οποιονδήποτε σκέφτεται να το αγοράσει. Πριν εστιάσουμε στο τι ακριβώς παρέχει η εταιρεία μας ως απόδειξη νομιμότητας, είναι σημαντικό πρώτα να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο τι απαιτείται εκ του νόμου.

Βάσει ευρωπαϊκών νομοθετικών πράξεων και δικαστικών αποφάσεων (π.χ. την οδηγία 2009/24/ΕΚ ή την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-128/11), διαμορφώθηκαν τέσσερις νομικές προϋποθέσεις για τη νόμιμη μεταβίβαση της κυριότητας λογισμικού. Η τήρηση αυτών των προϋποθέσεων αποδεικνύεται από τη συνοδευτική τεκμηρίωση, η οποία περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και χρησιμεύει ως απόδειξη (π.χ. κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου λογισμικού) ότι τα προϊόντα λογισμικού ανήκουν πραγματικά σε εσάς. Διότι αν δεν αποδείξετε ότι είστε ο νόμιμος ιδιοκτήτης, η εταιρεία σας διατρέχει μεγάλο κίνδυνο επιβολής υψηλού προστίμου.

Ποιες είναι οι τέσσερις νομικές προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση της κυριότητας του λογισμικού και τι είδους τεκμηρίωση χρειάζεστε;

Προϋποθέσεις που απαιτούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ
  1. Η πρώτη χώρα κυκλοφορίας και αγοράς του προϊόντος ήταν εντός της ΕΕ/του ΕΟΧ ή η Ελβετία.
  2. Η αξία του προϊόντος εξοφλήθηκε πλήρως έναντι του δικαιούχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
  3. Το προϊόν έχει διαρκή άδεια χωρίς χρονικό περιορισμό χρήσης (όχι συνδρομή).
  4. Το προϊόν δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη (ή τους προηγούμενους ιδιοκτήτες).
Τεκμηρίωση

Κάθε πωλητής μεταχειρισμένου λογισμικού είναι νομικά υποχρεωμένος να παρέχει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι πληρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται στη συνοδευτική τεκμηρίωση που πρέπει πάντα να λαμβάνετε κατά την αγορά, ώστε να έχετε αποδείξεις ότι είστε ο νόμιμος κάτοχος των αδειών χρήσης που αγοράσατε. Δεν υπάρχει επίσημο πρότυπο όσον αφορά την εμφάνιση της τεκμηρίωσης, αλλά το περιεχόμενό της όσον αφορά τα πραγματικά στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Προέλευση του λογισμικού (πρώτη χώρα χρήσης)
  • Αριθμός άδειας χρήσης
  • Όνομα προϊόντος και τύπος άδειας χρήσης
  • Δήλωση πρώτου ιδιοκτήτη που περιλαμβάνει:

- Δήλωση απεγκατάστασης του λογισμικού

- Επιβεβαίωση ότι τα προϊόντα έχουν απεριόριστη διάρκεια και έχουν εξοφληθεί πλήρως

- Επιβεβαίωση ότι τα προϊόντα αγοράστηκαν για πρώτη φορά και τέθηκαν σε χρήση στην ΕΕ, τον ΕΟΧ ή την Ελβετία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Υπάρχουν διάφοροι ιστότοποι, ηλεκτρονικά καταστήματα και μερικές φορές ιδιώτες που πωλούν ακόμη και τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού σε πολύ χαμηλές τιμές. Η παγίδα είναι ότι πολλοί από αυτούς πωλούν μόνο κλειδιά προϊόντων και όχι τα ίδια τα προϊόντα, οπότε δεν έχετε κανένα νόμιμο δικαίωμα σε αυτά. Είναι σαν να αγοράζετε και να κατέχετε το κλειδί ενός σπιτιού αντί για το ίδιο το σπίτι. Ένα κλειδί προϊόντος λογισμικού και ένα τιμολόγιο που εκδίδεται από τον πωλητή δεν εγγυώνται τη νομιμότητα ούτε την κυριότητα του λογισμικού στο οποίο ανήκουν. Μην παραπλανηθείτε από το γεγονός ότι το κλειδί σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε τα προϊόντα λογισμικού – ένα ενεργοποιημένο προϊόν δεν σημαίνει ότι είστε ο ιδιοκτήτης του και έχετε το νόμιμο δικαίωμα να το χρησιμοποιήσετε. Αυτό αποδεικνύεται μόνο με την κατάλληλη νομική τεκμηρίωση για την άδεια ή τις άδειες χρήσης του λογισμικού που έχετε αγοράσει.

Τι έγγραφα λαμβάνουν οι πελάτες μας;

Στη Forscope παρέχουμε πλήρη νομική τεκμηρίωση έτοιμη για έλεγχο. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη:

1. Η νομική τεκμηρίωση της Forscope παρέχεται μόνο για τα προϊόντα της Microsoft με απεριόριστη άδεια χρήσης
Ο λόγος είναι απλός: Τα προϊόντα λογισμικού άλλων κατασκευαστών είτε μεταβιβάζονται σε εσάς απευθείας από αυτούς (Autodesk), είτε θα λάβετε από αυτούς έγγραφο επιβεβαίωσης της μεταβίβασης (Adobe).

2. Υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές της νομικής τεκμηρίωσης που παρέχουμε
Καθώς τα μεταχειρισμένα προϊόντα λογισμικού μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές πηγές, ο αριθμός των εγγράφων καθώς και η ποσότητα των στοιχείων που μπορούμε να σας κοινοποιήσουμε ενδέχεται να διαφέρει. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα από αυτά (ή ακόμη και όλα) μπορεί να προστατεύονται από NDA (συμφωνία μη δημοσιοποίησης) ή GDPR (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) και μπορούν να διατεθούν μόνο σε έναν ελεγκτή κατόπιν αιτήματος.

Ακολουθούν δείγματα της νομικής τεκμηρίωσης που μπορείτε να λάβετε από εμάς:

Τεκμηρίωση με απαλοιφή των εμπιστευτικών δεδομένων

Κάντε κλικ για λήψη

Τεκμηρίωση με προβολή των εμπιστευτικών δεδομένων

Κάντε κλικ για λήψη

Μπορείτε επίσης να βρείτε το δείγμα της νομικής τεκμηρίωσης που θα λάβετε μετά την αγορά ενός συγκεκριμένου προϊόντος στις λεπτομέρειες του αντίστοιχου προϊόντος εδώ:

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με την τεκμηρίωση που παρέχουμε; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.


Αποθήκευση αυτού του άρθρου ως PDF

Η επιλογή σας προστέθηκε στο καλάθι