Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργήστε καινούριο

Ρυθμίσεις

Το λογισμικό μου είναι νόμιμο; Μάθετε πώς να το τσεκάρετε (και γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει)

 • Νομιμότητα

30. 10. 2019

Γιατί το νόμιμο γνήσιο λογισμικό είναι τόσο σημαντικό;

Έχετε αναρωτηθεί πιθανώς σε κάποιο σημείο, τι είναι τόσο σημαντικό για τη χρήση νόμιμου λογισμικού. Στο κάτω κάτω, υπάρχουν διάφορες πηγές για την απόκτηση του επιθυμητού λογισμικού σας δωρεάν στο Internet. Αξίζει πραγματικά να αγοράσετε άδεια χρήσης λογισμικού; Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αν δεν το κάνετε; Και πώς να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ του παράνομου και του νόμιμου λογισμικού;
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να αποφύγετε τα δαπανηρά λάθη.

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε το περίγραμμα της συνοπτικής περιγραφής μας σχετικά με αυτό το θέμα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη λογική δομή του άρθρου από την αρχή μέχρι το τέλος ή μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στο τμήμα που σας ενδιαφέρει περισσότερο κάνοντας κλικ στον τίτλο του.

Σημείωση: Αυτό το άρθρο ισχύει κυρίως για λογισμικό που διανέμεται και πωλείται σύμφωνα με τους κανόνες και τη νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA) και της Ελβετίας. 

Κίνδυνοι χρήσης παράνομου λογισμικού

Ας ξεκινήσουμε με την αξιολόγηση των κινδύνων χρήσης μη γνήσιου, παράνομου λογισμικού. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα με 6 σημαντικά θέματα που πρέπει να εξετάσετε:

1) Σπατάλη χρημάτων

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που συμβαίνουν – είτε γιατί ποτέ δεν παίρνετε αυτό που πληρώσατε (το λογισμικό δεν λειτουργεί ή δεν παραδίδεται ακόμη), ή επειδή το προϊόν που λαμβάνετε σταματάει να λειτουργεί μετά από λίγο και ο πωλητής δεν μπορεί να βρεθεί πια.

2) Θέματα ασφάλειας

Το σπασμένο λογισμικό είναι συχνά πιο ευάλωτο σε κακόβουλο λογισμικό, διαρροές δεδομένων και παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, επομένως κινδυνεύετε να εκθέσετε ευαίσθητες πληροφορίες σε κατάχρηση από τυχαίους χρήστες, χάκερς και κακόβουλους πράκτορες.

3) Ξαφνική απώλεια πολύτιμων δεδομένων

Όταν το λογισμικό σταματήσει να λειτουργεί απροσδόκητα λόγω της συμβιβασμένης φύσης του, χάνετε πολύτιμα δεδομένα και οι επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και αποκατάστασης είναι συχνά περιορισμένες ή ανύπαρκτες. Είτε πρόκειται για εταιρικά περιουσιακά στοιχεία είτε για ιδιωτικές μνήμες, δεν αξίζει τον κίνδυνο.

4) Μεγάλα πρόστιμα

Μια μεγάλη ανησυχία για κάθε λογικό ιδιοκτήτη επιχείρησης. Η πειρατεία λογισμικού είναι ένα σοβαρό έγκλημα και σε περίπτωση ελέγχου λογισμικού τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν αρκετές φορές την τιμή μιας ολοκαίνουργιας άδειας, συν θα πρέπει να αγοράσετε μια πραγματική γνήσια άδεια. Επιπλέον, η εικόνα της επιχείρησής σας μπορεί να χαλάσει, αν βγει λέξη ότι συμμετείχατε σε παράνομες πρακτικές.
Προβλήματα με τις αρχές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε στην επιχείρησή σας.

5) Έλλειψη υποστήριξης και ενημερώσεων

Με την πάροδο του χρόνου, το παράνομο λογισμικό σταδιακά καθίσταται ξεπερασμένο και σταματά να δουλεύει με νεότερα συστήματα, εφαρμογές και αρχεία, οπότε και πάλι αναδύεται η ανάγκη αγοράς νέου. Οι ενημερώσεις είναι επίσης απαραίτητες για λόγους ασφαλείας – εμφανίζονται καθημερινά νέες απειλές στον κυβερνοχώρο και για να αποφευχθεί η πρόκληση βλάβης στο σύστημα και τα δεδομένα σας, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το λογισμικό σας.

6) Απώλεια κερδών

Με τη χρήση παράνομου λογισμικού, χάνετε την ευκαιρία να επιστρέψετε κάποια από την επένδυσή σας πωλώντας το περιττό λογισμικό σας. Ενώ αυτό μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντικό όσο τα προηγούμενα στοιχεία αυτής της λίστας, εξακολουθεί να είναι μια απώλεια για την εταιρεία σας να μην κάνει τη βέλτιστη χρήση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει.

Η εταιρεία ή ο οργανισμός σας κατέχει άδειες λογισμικού που δεν χρειάζονται πλέον; Θα μπορούσαμε να τα αγοράσουμε από εσάς υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.

Τώρα που έχουμε περιγράψει μερικούς από τους κύριους κινδύνους, ας μάθουμε τι είδη παράνομου λογισμικού υπάρχουν για να το αποφύγετε με επιτυχία.

Είδη παράνομου λογισμικού και πώς να τα αναγνωρίσετε

Το θέμα της νομιμότητας του λογισμικού είναι τεράστιο και πολύπλοκο. Στα επόμενα μέρη αυτού του άρθρου καταρτίσαμε μια λίστα με τις πιο εκτεταμένες απάτες αδειοδότησης και εκμεταλλεύσεις λογισμικού που μπορείτε να συναντήσετε κατά την αγορά λογισμικού στην αγορά της EEA.

Κρακαρισμένη εγκατάσταση

Αυτό το είδος παράνομου λογισμικού είναι ευρέως διαδεδομένο, γνωστό από τη δεκαετία του '80 και γενικά χρησιμοποιείται για μη εμπορικούς σκοπούς. Το cracking είναι μια προφανής παραβίαση του νόμου και ως εκ τούτου, οι απατεώνες δεν θα έμπαιναν στον κόπο να προσπαθήσουν να το πουλήσουν σε εσάς.

Αλλά τι ακριβώς είναι το κρακαρισμένο λογισμικό;

Το σπασμένο λογισμικό είναι μια τροποποίηση ενός συγκεκριμένου λογισμικού, που γίνεται χωρίς την άδεια του κατασκευαστή. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για το σπάσιμο του λογισμικού είναι να αφαιρέσετε, να απενεργοποιήσετε ή να εξαπατήσετε τη μονάδα αδειοδότησης, έτσι ώστε το επιθυμητό πρόγραμμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η εγκατάσταση λειτουργεί σωστά, δεν είναι δυνατή η νομιμοποίησή της μόνο με την αγορά μιας αρχικής άδειας, καθώς το λογισμικό έχει καταστραφεί.

Για να νομιμοποιήσετε το λογισμικό σας, θα χρειαστεί να κάνετε μια νέα, καθαρή εγκατάσταση με αυθεντικά αρχεία εγκατάστασης. Δυστυχώς, αυτό δεν θα εγγυηθεί τη νομιμότητα του λογισμικού σας, καθώς υπάρχει μία ακόμα προϋπόθεση που πρέπει να τηρηθεί – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο πρωτότυπα αντίγραφα των αρχείων εγκατάστασης από τον προγραμματιστή λογισμικού. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τα λαμβάνετε από πιστοποιημένη πηγή – τον αρχικό κατασκευαστή, τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες του ή τους αναγνωρισμένους μεταπωλητές.

Γνήσια εγκατάσταση με παράνομη άδεια

Σε αντίθεση με τις ραγισμένες εγκαταστάσεις, μια πραγματική εγκατάσταση είναι το πρώτο βήμα για ένα λογισμικό που λειτουργεί σωστά και έχει άδεια χρήσης. Το κόλπο εδώ είναι η ίδια η άδεια – υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μια άδεια χρήσης μπορεί να είναι παράνομη: μπορεί να είναι πλαστό, μπορεί να έχει αποκτηθεί παράνομα ή οι ιδιότητές της να αξιοποιηθούν πέρα από αυτούς που προβλέπει ο νόμος και ο κατασκευαστής. Η διαδικασία δημιουργίας των αδειών είναι δαπανηρή και κερδοφόρα και οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν αρκετά τους κανόνες αδειοδότησης για να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ πλαστών και γνήσιων, νόμιμων και παράνομων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι απατεώνες συνήθως εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην αδειοδότηση. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο συνηθισμένες απάτες αδειοδότησης.

Είδη παράνομων αδειών

Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, θα εξετάσουμε τις άδειες που ταξινομούνται σε δύο κύριες κατηγορίες: 

Θα χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα της Microsoft ως παραδείγματα, καθώς η εταιρεία είναι από τους πιο δημοφιλείς κατασκευαστές λογισμικού που στοχεύουν απατεώνες, αλλά οι βασικές αρχές είναι παρόμοιες και για πολλά άλλα προγράμματα.

Είδη παράνομου λογισμικού: Ψηφιακές άδειες χρήσης

Οι ψηφιακές άδειες είναι άδειες λογισμικού που διανέμονται ηλεκτρονικά και κυρίως online – συνήθως μέσω εγγραφής στην πλατφόρμα του παρόχου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεν χρειάζεται να έχουν φυσικό φορέα.

Τα είδη των παράνομων ψηφιακών αδειών και τα χαρακτηριστικά τους παρατίθενται από το ευκολότερο έως το πιο δύσκολο να αναγνωριστεί.

Πραγματικά πλαστά:

 • τι είναι: μια ακολουθία τυχαίων συμβόλων που μοιάζει με ένα αρχικό κλειδί χωρίς να ακολουθεί σωστά τη λογική του κατασκευαστή – παρόλο που ίσως να μην είναι άμεσα προφανές, όλα τα αυθεντικά κλειδιά προϊόντος έχουν μια συγκεκριμένη δομή και λογική πίσω από τη σειρά και το περιεχόμενο των συμβόλων
 • είναι δυνατή η ενεργοποίηση: όχι
 • παράνομο ότανπάντα, είναι πλαστογραφία
 • παράδειγμα τυπικής απάτης: υποτιθέμενα κλειδιά προϊόντος της Microsoft που περιέχουν οποιονδήποτε από αυτούς τους χαρακτήρες: 0, O, 1, I, L, 5, S, A, E, U, Z.
  Τα αυθεντικά κλειδιά της Microsoft δεν χρησιμοποιούν ποτέ αυτούς τους χαρακτήρες

KMS activator

 • Τι είναι: ένα πρόγραμμα που εισάγει έναν τύπο τύπο κλειδί προϊόντος καναλιού volume που ονομάζεται KMS (Key Management Service – συνήθως χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις για την ενεργοποίηση παρτίδων μεγάλου αριθμού υπολογιστών) στο σύστημα για να μιμηθεί ένα διακομιστή KMS στην επιλεγμένη συσκευή και να αναγκάσει τα προϊόντα να ενεργοποιηθούν ενάντια σε αυτόν τον ειδικό διακομιστή. Η ενεργοποίηση του KMS διαρκεί μόνο για περίπου 6 μήνες και στη συνέχεια απαιτεί νέα ενεργοποίηση.
 • είναι δυνατή η ενεργοποίηση: ναι
 • παράνομο όταν: πάνταχρησιμοποιεί μια αδυναμία στην τεχνολογία για να εξαπατήσει το σύστημα, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί

Retail άδειες

 • Τι είναι: ένα αυθεντικό Retail product key για ένα συγκεκριμένο λογισμικό
 • είναι δυνατή η ενεργοποίηση: ναι
 • προορίζονται για πώληση σε: γενικούς καταναλωτές, μικρές εταιρείες
 • παράνομες όταν:

- η άδεια εκδόθηκε αρχικά εκτός της EEA και της Ελβετίας

- ο πωλητής είναι εγγεγραμμένος εκτός της EEA και της Ελβετίας

- δεν υπάρχουν έγγραφα για την απόδειξη αγοράς – κυρίως τιμολόγιο (μπορεί να δηλώνεται κλεμμένη άδεια)

OEM άδειες

 • Τι είναι: ένα αυθεντικό OEM product key για ένα συγκεκριμένο λογισμικό
 • είναι δυνατή η ενεργοποίηση: ναι (ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί hardware)
 • προορίζονται για πώληση σε: γενικούς καταναλωτές, μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις, αρχικά συνοδευόμενο από hardware
 • παράνομες όταν:

- η άδεια εκδόθηκε αρχικά εκτός της EEA και της Ελβετίας

- ο πωλητής είναι εγγεγραμμένος εκτός της EEA και της Ελβετίας

- δεν υπάρχουν έγγραφα για την απόδειξη αγοράς – κυρίως τιμολόγιο (μπορεί να δηλώνεται κλεμμένη άδεια)

Volume άδειες

 • Τι είναι: ένα αυθεντικό Volume channel product key για ένα συγκεκριμένο λογισμικό
 • προορίζονται για πώληση σε: μεσαίες έως μεγάλες εταιρείες, προηγμένα συστήματα πληροφορικής
 • είναι δυνατή η ενεργοποίηση: ναι
 • παράνομες όταν:

- η άδεια εκδόθηκε αρχικά εκτός της EEA και της Ελβετίας

- ο πωλητής είναι εγγεγραμμένος εκτός της EEA και της Ελβετίας

- δεν υπάρχουν έγγραφα για την απόδειξη αγοράς - κυρίως τιμολόγιο (μπορεί να δηλώνεται κλεμμένη άδεια), καμία αλυσίδα προέλευσης (σύνολο εγγράφων που να δείχνει την προηγούμενη ιδιοκτησία και την αρχική χώρα προέλευσης της άδειας), καμία απόδειξη απεγκατάστασης

- οι τεχνικές δυνατότητες της άδειας εκμεταλλεύονται πέραν της νομικής συμφωνίας (τιμολόγιο, σύμβαση κ.λπ.)

 • παράδειγμα τυπικής εκμετάλλευσης: άδεια που αγοράστηκε για την τιμή μιας ενεργοποίησης, πωλείται σε πολλούς πελάτες

MSDN keys

 • τι είναι: ένα κλειδί προϊόντος του MSDN είναι ένα ειδικό κλειδί προϊόντος για σκοπούς δοκιμής που δημιουργείται στο Microsoft Visual Studio
 • είναι δυνατή η ενεργοποίηση: ναι
 • Παράνομα όταν:

- πωλούνται ως άδειες χρήσης – τα κλειδιά MSDN δεν είναι άδειες χρήσης! Απλώς συμπεριφέρονται ως άδειες για τον έλεγχο του λογισμικούμπορούν συχνά να σταματήσουν να λειτουργούν χωρίς προειδοποίηση

- χρησιμοποιείται για να ενεργοποιήσει ένα προϊόν για σκοπούς άλλους από εκείνους που ορίζονται από το Microsoft Developer Network

 • παράδειγμα τυπικής εκμετάλλευσης: ένας scammer μπορεί να αγοράσει το Visual Studio με συνδρομή MSDN ή Dreamspark, να παράγει πολλά test κλειδιά και να τα πουλήσει ως γνήσιες άδειες

Λόγω της φύσης του σκοπού τους, είναι πολύ δύσκολο για τους τακτικούς ή και έμπειρους χρήστες να ελέγχουν και να αναγνωρίζουν τα κλειδιά MSDN. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κλειδιά MSDN είναι το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλαστών αδειών της Microsoft – ψηφιακές και φυσικές. 

Είδη παράνομου λογισμικού: Φυσικές άδειες χρήσης

Οι φυσικές άδειες είναι άδειες λογισμικού που διανέμονται σε φυσικά μέσα, συνήθως με τη μορφή ετικέτας Πιστοποιητικού Αυθεντικότητας (CoA) ή με αυτοκόλλητο με κλειδί προϊόντος που εκτυπώνεται απευθείας σε αυτό, το οποίο επαληθεύει την άδεια ως γνήσιο αντίγραφο. Μερικές φορές συμπεριλαμβάνεται ένα μέσο εγκατάστασης.

Μην ξεχνάτε ότι μια άδεια χρήσης μπορεί να είναι εντελώς αυθεντική και να εξακολουθεί να είναι παράνομη για χρήση – αυτό ισχύει και για φυσικές άδειες χρήσης. Οι κανόνες νομιμότητας όσον αφορά την αγορά και τη χρήση είναι παρόμοιοι με τους κανόνες για τις ψηφιακές άδειες:

 • την ύπαρξη των απαιτούμενων έγκυρων εγγράφων (τιμολόγιο – πάντα, δήλωση απεγκατάστασης, αλυσίδα προέλευσης κλπ., ανάλογα με το είδος του λογισμικού)
 • χώρα προέλευσης (η άδεια πρέπει να εκδοθεί εντός της EEA και της Ελβετίας)
 • εγγραφή του πωλητή (ο πωλητής πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στην EEA και στην Ελβετία)
 • χαρακτηριστικά του λογισμικού (ο σκοπός της χρήσης πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του κατασκευαστή και τους ισχύοντες νόμους)

Άλλες παράνομες πρακτικές στην αγορά φυσικών αδειών είναι οι πλαστές αδειοδοτήσεις και η πώληση ετικετών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση άδειας. Γι 'αυτό θα πρέπει πάντα να εξετάζετε προσεκτικά τις ετικέτες – μερικές πλαστογραφίες μπορούν να εκτεθούν μόνο με την παρατήρηση.

Σημαντικό! Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο μέρος, ο πιο διαδεδομένος τρόπος για την απομίμηση των Windows CoA είναι η εκτύπωση των MSDN keys σε αυτοκόλλητα – αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό μπορεί να ενεργοποιηθεί και ο γενικός χρήστης δεν θα έχει κανέναν τρόπο να διαπιστώσει ότι είναι θύμα υποκλοπής λογισμικού έως ότου η άδεια τερματιστεί ξαφνικά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα πλαστών αυτοκόλλητων των Windows CoA παρακάτω. Θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν το αυτοκόλλητο που έχετε (ή σκοπεύετε να αγοράσετε) είναι αυθεντικό ή όχι. 

Windows 7

Τι να ψάξετε:

 • η ποιότητα του μικροκειμένου – μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο άσχημη που μπορείτε να το ξεθωριάσετε με το δάχτυλό σας;
 • κείμενο “OEM Software” – η Microsoft συνήθως υποδηλώνει τον διανομέα (κατασκευαστή) στις ετικέτες των Windows 7, για παράδειγμα η HP, η Dell κ.λπ;
 • ολογραφική ταινία ασφαλείας – σε αυθεντικές ετικέτες, η ολογραφική ταινία ασφαλείας περνάει μέσα από το χαρτί του αυτοκόλλητου (όπως τα banknotes) και είναι σταθερά συνδεδεμένη με αυτό, η αντανάκλαση της λωρίδας αλλάζει επίσης τα χρώματα από ανοιχτό μπλε σε καφέ. σε πλαστά αυτοκόλλητα, η ταινία ασφαλείας μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί και τα χρώματα αλλάζουν από μπλε σε γκρι.

  Windows 7 πλαστόΚάντε κλικ στην εικόνα για προβολή σε πλήρες μέγεθος

Windows 10

Τι να ψάξετε:

 • ποιότητα του μικροκειμένου – τα αυθεντικά αυτοκόλλητα επεξεργάζονται με υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις φωτογράφησης. οι πλαστογραφίες έχουν πολύ κακή ποιότητα;
 • γωνία αποκοπής και γραφή “for OEM Software” – οι εν λόγω ετικέτες δεν παράγονται από τους κατασκευαστές για την ΕΕ;
 • ανυψωμένα στοιχεία – σε γνήσια αυτοκόλλητα μπορείτε να νιώσετε ανυψωμένα στοιχεία περνώντας το δάχτυλό σας στην επιφάνεια. Οι πλαστογραφίες είναι συνήθως απλά χαρτί χωρίς μορφοποιημένα στοιχεία;
 • γράφοντας “THIS IS NOT A COA” στην κάτω δεξιά γωνία – αυτή ή γραφή δεν θα πρέπει να υπάρχει για να αποτελεί το αυτοκόλλητο μια νόμιμη άδεια.

Windows 10 πλαστό    Κάντε κλικ στην εικόνα για προβολή σε πλήρες μέγεθος

Οι άδειες που πωλούνται με "δικά τους" μέσα εγκατάστασης

Τέλος, συνειδητοποιήστε ότι η πώληση ενός μη γνήσιου μέσου εγκατάστασης (για παράδειγμα, το πρωτότυπο αρχείο εγκατάστασης που έχει γραφτεί σε μη αυθεντικό DVD) είναι σε πλήρη παραβίαση των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων και αδειοδότησης, οπότε κάθε εταιρεία που προσφέρει την υπηρεσία αυτή πρέπει να αποφεύγεται. Ο μόνος τρόπος πώλησης των αδειών χρήσης μαζί με τα μέσα εγκατάστασης είναι να τα πουλήσετε με το γνήσιο, αμετάβλητο αντίγραφό τους – για παράδειγμα, μια αυθεντική φυσική άδεια της Dell με ένα αυθεντικό DVD εγκατάστασης της Dell.

Πώς να αποφύγετε την αγορά παράνομου λογισμικού;

Πώς να αποφύγετε την σπατάλη χρημάτων, χρόνου και ειρήνης; Υπάρχουν δύο κύριες πτυχές για να ελέγξετε πριν κάνετε μια αγορά: ο πωλητής και το προϊόν. Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε μια λίστα κατηγοριοποιημένων ερωτήσεων με απαντήσεις και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις αναξιόπιστες πηγές άδειας χρήσης λογισμικού.

Ο πωλητής

Πάντα αρχίστε να διερευνάτε τον πωλητή πρώτα, καθώς εκεί είναι όπου οι απατεώνες κάνουν τα περισσότερα λάθη.

Στοιχεία εταιρείας

Τι να ρωτήσετε:

 • Είναι η εταιρεία εγγεγραμμένη στην ΕΕ;
 • Ποιος είναι ο CEO της εταιρείας; Είναι αυτός ή αυτή από την ΕΕ;
 • Είναι εύκολα διαθέσιμα τα στοιχεία της εταιρείας;
 • Πόσο καιρό έχει η εταιρεία στην αγορά;

Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα του πωλητήΠαρόλο που δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομιμότητα, οι πιο σοβαροί και αξιόπιστοι πωλητές αδειών λογισμικού έχουν μια εταιρεία που έχει καταχωρηθεί στην ΕΕ με αριθμό ΦΠΑ που έχει εγγραφεί στην ΕΕ. Το όνομα του CEO της εταιρείας μπορεί μερικές φορές να είναι μια μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια, καθώς μπορεί να υποδεικνύει από πού προέρχεται το πρόσωπο – δεν σημαίνει πάντοτε ότι η εταιρεία δεν είναι νόμιμη, αλλά δεδομένου ότι είναι μια κοινή τάση για απατεώνες από αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως από την Ασία) για την εγγραφή εταιρειών στην EEA με σκοπό την είσοδό τους στην αγορά της ΕΕ, ελέγξτε τα πάντα πριν παραγγείλετε.

Επιπλέον (και αυτό ισχύει για κάθε επιχείρηση), όσο περισσότερο είναι μια εταιρεία στην αγορά, τόσο μεγαλύτερη αξιοπιστία έχει, έτσι ώστε οι νόμιμοι πωλητές σιγουρεύονται να ενημερώσουν τους πιθανούς πελάτες τους για την εμπειρία και το ιστορικό τους.

Νομικές εγγυήσεις

Τι να ρωτήσετε:

 • Ποιες νομικές εγγυήσεις παρέχει η εταιρεία;
 • Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις; Ποια είναι η πολιτική επιστροφής και αντικατάστασης προϊόντων;

Η ύπαρξη νομικών εγγυήσεων είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης του πωλητή. Ελέγχετε πάντα τις νομικές εγγυήσεις και την πολιτική όρων και προϋποθέσεων των καταστημάτων από τα οποία αγοράζετε. Πολλοί απατεώνες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να γράψουν σωστά αυτά τα σημαντικά άρθρα και έγγραφα, καθώς είναι συχνά μακρά και σύνθετα, οπότε δεν θα χρειαστεί τόσος πολύς χρόνος όσο μπορείτε να σκεφτείτε για να χωρίσετε τους απατεώνες από τους νόμιμους πωλητές.

Επικοινωνία με τους πελάτες

Τι να ρωτήσετε:

 • Υπάρχουν πληροφορίες επικοινωνίας στον ιστότοπο του πωλητή;
 • Υπάρχει υποστήριξη πελατών; Ζωντανή σύνδεση (τηλέφωνο ή συνομιλία); Και αν ναι, η εταιρεία χρησιμοποιεί chatbots, ή μπορείτε να μιλήσετε με πραγματικούς ανθρώπους;

Η δυνατότητα να φτάσετε εύκολα στους εκπροσώπους της εταιρείας είναι συχνά ένα σημάδι ότι ο ιστότοπος δεν είναι απλώς μια απλή πρόσοψη για απάτη, καθώς η διατήρηση μιας ευέλικτης και προσπελάσιμης υποστήριξης πελατών σημαίνει επιπλέον έξοδα για τον πωλητή και παρέχει περισσότερη διαφάνεια στους πελάτες. Παρέχει επίσης την ευκαιρία να υποβάλλουν ελεύθερα ερωτήσεις σχετικά με οτιδήποτε δεν είναι βέβαιοι. Μια εταιρεία που πωλεί νόμιμο λογισμικό δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Κριτικές και αξιολογήσεις

Τι να ρωτήσετε:

 • Είναι η εταιρεία παρούσα στα κοινωνικά μέσα (τουλάχιστον στο Facebook); Από πότε;
 • Είναι ενεργή η σελίδα της εταιρείας κοινωνικών μέσων;
 • Υπάρχουν κριτικές πελατών σε άλλες πλατφόρμες από τον ιστότοπο της εταιρείας;

Σήμερα, η παρουσία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι σχεδόν θεμελιώδους σημασίας για κάθε επιχείρηση που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τον εαυτό της και ως εκ τούτου αποτελεί σημαντικό δείκτη αξιοπιστίας. Η συχνότητα της δραστηριότητας της εταιρείας και οι τρόποι εμπλοκής της με το κοινό έχουν γίνει ένα έγκυρο μέτρο αξιοπιστίας, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αλληλεπιδράσεων είναι δημόσιο και παραμένει τόσο στο προφίλ του πελάτη όσο και του πωλητή. Αυτό σημαίνει ότι ένας απατεώνας θα αποφύγει, ή δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει μια ενεργή σελίδα για πολύ

Επίσης, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης μαζί με τις εξειδικευμένες πλατφόρμες σύγκρισης και αγορών παρέχουν μια καλή εικόνα της αξιοπιστίας του πωλητή και του προϊόντος που πωλεί χάρη στις αξιολογήσεις πελατών και τις κριτικές. Έτσι, εάν ένας πωλητής έχει πολύ χαμηλό σκορ αξιολόγησης ή δεν βαθμολογείται καθόλου, να είστε επιφυλακτικοί, καθώς συχνά υπάρχει ένας έγκυρος λόγος για αυτό.

Πρόσθετες συμβουλές:

 • Μην αγοράζετε από φυσικό πρόσωπο (φίλους, οικογένεια, συνεργάτες) – υπάρχει ακόμα κίνδυνος, ακόμη και αν το άτομο έχει τις καλύτερες προθέσεις. Είναι επειδή δεν γνωρίζουν όλες τις νομικές προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις.
 • Μην αγοράζετε από πύλες δημοπρασιών (π.χ. Ebay, e-shop.gr). Να είστε προσεκτικοί στις αγορές όπως το Amazon και Skroutz, καθώς συχνά αποτελούν πηγή πλαστών ή παράνομων αδειών και είναι πιο δύσκολο να επαληθεύσετε τους πωλητές που είναι παρόντες εκεί.

Το προϊόν 

Έχουμε ήδη καλύψει πολλά για την παρανομία των αδειών νωρίτερααλλά εδώ είναι μερικοί πρόσθετοι παράγοντες για τον διπλό έλεγχο:

Τιμή

Τι να ρωτήσετε:

 • Γιατί η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της αγοράς;

Ένα συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να γίνει φθηνότερο καθώς απελευθερώνονται νεότερες editions, εκδόσεις ή εντελώς νέα προϊόντα. Συνήθως, το παλιό προϊόν θα πωλούνταν λιγότερο, οπότε οι κατασκευαστές και οι πωλητές συχνά μειώνουν την τιμή για να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους προς τους πιθανούς αγοραστές. Παρόλα αυτά, για να λάβει οποιοδήποτε κέρδος, ο πωλητής πρέπει να πουλήσει σε τιμή τουλάχιστον ελαφρώς υψηλότερη από την αγορά ή το κόστος κατασκευής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα ύποπτο όταν ένα σχετικά νέο ή ολοκαίνουργιο προϊόν πωλείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την τιμή του αρχικού κατασκευαστή.

  Windows 10 Pro για 15 €? Office 2019 Professional Plus για 100 €? Προσοχή! 

Έγγραφα

Τι να ρωτήσετε:

 • Ποια έγγραφα παρέχονται κατά την αγορά; (τιμολόγιο, πιστοποιητικό νομιμότητας – είτε ψηφιακό είτε φυσικό)

Εκτός από τη λήψη άδειας με γνήσιο αριθμό προϊόντος για την ενεργοποίηση του λογισμικού σας (certificate of authenticity), θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε αποδεικτικά αγοράς (τιμολόγιο) – διαφορετικά το λογισμικό σας δεν έχει νόμιμη άδεια. Είναι ένα συνηθισμένο λάθος να αγοράζετε προϊόντα χωρίς απόδειξη αγοράς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες συνέπειες αργότερα.

Παρουσίαση προϊόντος

Τι να ρωτήσετε:

 • Υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το προϊόν;
 • Υπάρχουν οδηγίες για το πώς να βρείτε το αρχείο εγκατάστασης για το λογισμικό, πώς να το εγκαταστήσετε και να το ενεργοποιήσετε;

Παρόλο που η σπουδαιότητα αυτών των λεπτομερειών (όπως ο τύπος της άδειας, η περιγραφή του προϊόντος και η εικόνα του κουτιού προϊόντος, οι απαιτήσεις υλικού, η συμβατότητα λογισμικού κ.λπ.) μπορεί να φαίνονται μικρές με την πρώτη ματιά, ένα καλά παρουσιαζόμενο προϊόν συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος που βάζει προσπάθεια, δημιουργικότητα και επιμέλεια στο ηλεκτρονικό κατάστημα που επισκέπτεστε. Τα άρθρα υποστήριξης αποδεικνύουν την προθυμία να βοηθήσουν τους πελάτες όχι μόνο να αγοράσουν το προϊόν, αλλά και να το χρησιμοποιήσουν. Οι απατεώνες δεν ασκούν συνήθως τόση προσπάθεια στις περιοχές τους, καθώς είναι δαπανηρές και χρονοβόρες.

Πρόσθετη συμβουλή: Γνωρίστε καλά τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος – βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για το σκοπό που τον αγοράζετε.

Σημείωση: Η άδεια χρήσης μπορεί να είναι αυθεντική και να πληροί τις γενικές απαιτήσεις νομιμότητας (τιμολόγιο, χώρα προέλευσης κλπ.) Και εξακολουθεί να είναι παράνομη για χρήση λόγω περιορισμών από τον κατασκευαστή. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το Microsoft Office Home and Student, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο για μη εμπορική χρήση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν εκπρόσωπο του καταστήματος που το αγοράζετε – για να βεβαιωθείτε ότι οι άδειες που σας ενδιαφέρουν είναι κατάλληλες για τις ανάγκες σας.

Ας το πολεμήσουμε – μαζί!

Η αγορά πλαστού λογισμικού είναι επικίνδυνη και επιζήμια τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές λογισμικού. Εμείς στο Software Deals ασχολούμαστε ενεργά με τη μείωση της αρνητικής επίδρασης των απατεώνων στην διανομή αδειών λογισμικού. Το κάνουμε αυτό εκπαιδεύοντας τους πελάτες μας για τη σημασία του νόμιμου λογισμικού και καταπολεμώντας παράνομες πρακτικές με τη βοήθεια άλλων established software αδειών λογισμικού και των αντίστοιχων αρχών.

Το θέμα της νομιμότητας του λογισμικού είναι τεράστιο και περίπλοκο και έχουμε καλύψει μόνο τα κύρια σημεία σε αυτό το άρθρο, αλλά ελπίζουμε ότι μετά την ανάγνωση του, έχετε τώρα μια σαφέστερη κατανόηση αυτού του προβληματικού θέματος. 

Έχετε επιπλέον ερωτήσεις; Ή ακόμη και αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της άδειας σας; Η ομάδα εμπειρογνωμόνων μας μπορεί να την εξετάσει και να εντοπίσει πιθανή απάτη. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και ζητήστε βοήθεια για την επαλήθευση της άδειας χρήσης.

Η επιλογή σας προστέθηκε στο καλάθι