Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργήστε καινούριο

Ρυθμίσεις

Γιατί τα προϊόντα Microsoft Volume είναι καλύτερα για την εταιρεία σας από τα προϊόντα OEM;

  • Microsoft
  • Αδειοδότηση
  • Σύγκριση προϊόντων

14. 12. 2021

Οι επαγγελματικές άδειες χρήσης της Microsoft προκαλούν σύγχυση σε πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ των αδειών χρήσης Volume και των αδειών χρήσης OEM, και γιατί οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέγουν προϊόντα Volume αντί για προϊόντα OEM.

Σκοποί των αδειών χρήσης Microsoft Volume και OEM

Τα προϊόντα Volume προσφέρουν γρήγορη και εύκολη αδειοδότηση για μεγάλο αριθμό συσκευών ή χρηστών. Απευθύνονται σε επιχειρήσεις, κρατικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνήθως διατίθενται μέσω εξειδικευμένων συμβάσεων αδειοδότησης (OLP, EA, MPSA κλπ.).

Η Microsoft παρέχει το λογισμικό OEM κυρίως σε ορισμένους κατασκευαστές εξοπλισμού, όπως η Dell και η HP, και προορίζεται να αποτελέσει μέρος ενός πακέτου λογισμικού+υλικού. Το συνδυασμένο τελικό προϊόν, π.χ. ένας φορητός υπολογιστής με προεγκατεστημένα Windows, μπορεί στη συνέχεια να αγοραστεί και να χρησιμοποιηθεί τόσο από επιχειρήσεις όσο και από τελικούς χρήστες.

Ωστόσο, οι προαναφερθέντες κανόνες της Microsoft για τη διανομή λογισμικού υπόκεινται στην αρχή της ανάλωσης των δικαιωμάτων εντός της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μετά την πρώτη πώληση, το λογισμικό μπορεί να πωληθεί περαιτέρω χωρίς τους όρους που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους: Το λογισμικό OEM μπορεί να πωλείται χωρίς υλικό και το λογισμικό Volume χωρίς συμβάσεις αδειοδότησης.

Γιατί να επιλέξετε Volume αντί για OEM;

Το λογισμικό από το κανάλι διανομής Microsoft Volume διαθέτει χαρακτηριστικά και τεχνικές απαιτήσεις που είναι είτε τα ίδια είτε βελτιωμένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του καναλιού OEM:

VOLUME OEM
Συμβατότητα με διακομιστές και RDS
Εάν μια εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει μια σουίτα Office μέσω των υπηρεσιών απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (RDS), είναι απαραίτητο να αποκτήσει ένα προϊόν Office από το κανάλι Volume – είτε το Office Standard είτε το Office Professional Plus.
Δεν είναι συμβατό με λύσεις δικτύου
Το OEM λογισμικό Office, όπως το Home and Business και το Professional, δεν είναι συμβατό με RDS.
Πλήρη δικαιώματα υποβάθμισης
Η υποβάθμιση είναι το δικαίωμα του τελικού χρήστη να επαναφέρει το λογισμικό σε μια παλαιότερη έκδοση, το οποίο προσφέρεται από τη Microsoft για προϊόντα που αγοράζονται μέσω του καναλιού διανομής Volume. Για παράδειγμα, αν έχετε το Office 2019 Professional Plus, μπορείτε να το υποβαθμίσετε στην προηγούμενη έκδοση και να χρησιμοποιήσετε το Office 2016 Professional Plus (αλλά όχι ταυτόχρονα!). Τα δικαιώματα υποβάθμισης ισχύουν για όλα τα προϊόντα αδειοδότησης Volume (προϊόντα διακομιστών, MS Office κλπ.).
Περιορισμένα δικαιώματα υποβάθμισης
Τα προϊόντα σε βάση OEM έχουν ορισμένα δικαιώματα υποβάθμισης, αλλά είναι αρκετά περιορισμένα.
Γρήγορη εγκατάσταση, ενεργοποίηση μέσω διαδικτύου, εύκολη μεταβίβαση
Τα προϊόντα Volume μπορούν να ενεργοποιηθούν γρήγορα και εύκολα μέσω διαδικτύου. Η μεταφορά του λογισμικού από μια συσκευή σε άλλη απαιτεί απλώς την απεγκατάστασή του από την παλιά, την εγκατάστασή του στη νέα και την εισαγωγή του αριθμού-κλειδί ενεργοποίησης. Δεν απαιτούνται περαιτέρω διαδικασίες ενεργοποίησης, χάρη στους αριθμούς-κλειδιά υπηρεσιών Volume (MAK) ή τις ειδικές υπηρεσίες (υπηρεσία διαχείρισης κλειδιών, KMS). Στην περίπτωση των MAK, χρειάζεται απλώς να παρακολουθείτε τον αριθμό των ενεργοποιήσεων: Ο αριθμός των συσκευών που είναι ενεργοποιημένες τη δεδομένη στιγμή πρέπει να είναι ίσος ή μικρότερος από τον αριθμό των προϊόντων που έχουν αγοραστεί.
Τυπική εγκατάσταση, ενεργοποίηση μέσω τηλεφώνου, αργή μεταφορά
Τα προϊόντα OEM δεν μπορούν να μεταφερθούν εξίσου εύκολα: Ο αριθμός-κλειδί OEM πρέπει πρώτα να απενεργοποιηθεί από την τρέχουσα συσκευή μέσω μιας σειράς εντολών στη γραμμή εντολών. Στη συνέχεια, το λογισμικό πρέπει να απεγκατασταθεί από την παλιά συσκευή και να εγκατασταθεί στη νέα, και έπειτα να ενεργοποιηθεί μέσω μιας κάπως χρονοβόρας διαδικασίας ενεργοποίησης μέσω τηλεφώνου. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες δεξιότητες πληροφορικής για τη σωστή εγκατάσταση και ενεργοποίησή του.
Μαζική ενεργοποίηση
Τα προϊόντα Volume μπορούν να αναπτυχθούν και να ενεργοποιηθούν μαζικά, γρήγορα και εύκολα – κάτι σημαντικό για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με πολλές συσκευές.
Δεν είναι δυνατή η μαζική ενεργοποίηση
Τα προϊόντα OEM πρέπει να ενεργοποιούνται μη αυτοματοποιημένα, η μία συσκευή μετά την άλλη, γεγονός που επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη.
Κεντρική διαχείριση
Τα προϊόντα Volume είναι επίσης η πιο αποτελεσματική επιλογή για εταιρείες με εκτεταμένη υποδομή πληροφορικής, με πολλά τμήματα και πολλούς χρήστες και συσκευές. Η διαχείριση του λογισμικού Volume μπορεί να γίνει εύκολα μέσω του εργαλείου VAMT, ενός δωρεάν εργαλείου διαχείρισης από τη Microsoft που επιτρέπει την παρακολούθηση, ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των προϊόντων Volume.
Δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση
Στην περίπτωση των προϊόντων ΟΕΜ, ο ειδικός πληροφορικής θα πρέπει να κάνει τα πάντα με το χέρι (ανάπτυξη, εγκατάσταση, ενεργοποίηση), καθώς δεν υπάρχουν καλά εργαλεία διαχείρισης.
Λεπτομερής τεκμηρίωση
Το μεταχειρισμένο λογισμικό Volume συνοδεύεται από ένα σύνολο εγγράφων που αποδεικνύουν ότι αποκτήθηκε σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ: Εκτός από τα υποχρεωτικά ελάχιστα έγγραφα που αποτελούνται από ένα τιμολόγιο και μια Δήλωση Πωλητή, οι πελάτες μπορούν να λάβουν μια επιβεβαίωση της απεγκατάστασης από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και έναν αριθμό σύμβασης άδειας χρήσης, καθώς και πρόσθετα έγγραφα, εάν υπάρχουν (το πακέτο διαφέρει ανάμεσα σε διαφορετικά προϊόντα λογισμικού, παρόχους, κατασκευαστές κλπ.).
Βασική τεκμηρίωση
Η παρακολούθηση του λογισμικό OEM είναι πιο δύσκολη, καθώς σπάνια συνοδεύεται από εκτενή τεκμηρίωση της προέλευσής του. Οι πελάτες που αγοράζουν μεταχειρισμένα προϊόντα λογισμικού ΟΕΜ συνήθως λαμβάνουν μόνο τα ελάχιστα έγγραφα που είναι υποχρεωτικά εκ του νόμου: ένα τιμολόγιο και μια Δήλωση Πωλητή.
Κάντε κλικ στις ιδιότητες σε κάθε στήλη για περισσότερες λεπτομέρειες.

Προσοχή στους πωλητές που προσφέρουν αριθμούς-κλειδιά προϊόντων Volume χωρίς καμία τεκμηρίωση. Οι νόμιμοι πωλητές λογισμικού παρέχουν ένα αντίγραφο λογισμικού (με αριθμό-κλειδί) μαζί με όλη τη συνοδευτική τεκμηρίωσή του! Είναι κάπως σαν να αγοράζετε μόνο το κλειδί για ένα σπίτι. Παρ' όλο που μπορείτε να μπείτε και να χρησιμοποιήσετε το σπίτι, δεν είναι δικό σας, οπότε τυπικά είναι παράνομο να το κάνετε.

Ποια είναι η διαφορά τιμής μεταξύ των προϊόντων Volume και των προϊόντων OEM;

Οι εταιρείες μπορεί να συναντήσουν πολλά εμπόδια με τα προϊόντα λογισμικού ΟΕΜ λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτών των προϊόντων (όπως εξηγήθηκε προηγουμένως), ενώ στην ελεύθερη αγορά της ΕΕ συχνά έχουν παρόμοια τιμή με τα προϊόντα Volume.

Ρίξτε μια ματιά στο ακόλουθο παράδειγμα σύγκρισης μεταξύ του Office 2019 Professional Plus και του Office 2019 Home and Business για να δείτε πόσο πιο συμφέρουσα είναι η αγορά ενός προϊόντος Volume έναντι ενός προϊόντος OEM:

  Office 2019 Professional Plus (Volume) Office 2019 Home and Business (OEM)
Κατάλληλο για όλες τις επιχειρήσεις οικιακούς χρήστες ή μικρές επιχειρήσεις
Εφαρμογές MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access, Skype για επιχειρήσεις MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook
Εγκατάσταση Πρόγραμμα εγκατάστασης Office 2019 έκδοσης Volume ή Εργαλείο ανάπτυξης Office MSI (τυπικό αρχείο ISO)
Ενεργοποίηση εύκολη μαζική ενεργοποίηση με έναν μόνο αριθμό-κλειδί προϊόντος πρέπει να ενεργοποιηθεί ξεχωριστά (ξεχωριστός αριθμός-κλειδί προϊόντος για κάθε συσκευή)
Υποστήριξη RDS μπορεί να χρησιμοποιηθεί με RDS (Remote Desktop Services) δεν υποστηρίζει RDS
Λογαριασμός MS δεν απαιτείται απαιτείται
Γλώσσες ίδιες και για τα δύο: ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και πολλές ακόμα
Λήξη υποστήριξης ίδια και για τα δύο: Οκτώβριος 2025
Τιμή 159,99 € 159,99 €

Όπως φαίνεται παραπάνω, οι επιχειρήσεις συνιστάται να επιλέγουν πάντα τα προϊόντα Volume όταν αγοράζουν άδειες χρήσης λογισμικού Microsoft, ειδικά οι επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό συσκευών και χρηστών. Είναι η πιο οικονομική, αποδοτική και ξέγνοιαστη λύση.

Αναζητάτε μια λύση λογισμικού προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας;
Επικοινωνήστε μαζί μας!


Αποθήκευση αυτού του άρθρου ως PDF

Η επιλογή σας προστέθηκε στο καλάθι