Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργήστε καινούριο

Ρυθμίσεις

Τι είναι το VPN και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό;

 • Ασφάλεια

9. 3. 2020

Οι υπηρεσίες Web και οι τεχνολογίες σύννεφων βελτιώνουν συνεχώς και επεκτείνουν την επιρροή τους τόσο στους οικιακούς χρήστες όσο και στις επιχειρήσεις, αλλά η αυξημένη διασύνδεση έρχεται με μια σημαντική δόση απειλών για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το VPN καθίσταται σταθερά ένα πολύτιμο, ευρέως διαδεδομένο εργαλείο ενάντια στις επεμβατικές οντότητες και τις κακόβουλες επιθέσεις. Αλλά τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί;

Περιγραφή

Το VPN (Virtual Private Network) είναι μια κρυπτογραφημένη σύνδεση (σήραγγα VPN) μεταξύ της συσκευής του χρήστη (VPN Client) και ενός ιδιωτικού δικτύου (διακομιστής VPN). Όλη η κίνηση που μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου μέσω μιας σήραγγας VPN προστατεύεται από συγκεκριμένα πρωτόκολλα VPN που διασφαλίζουν τη μεταφορά δεδομένων και την ασφάλεια της επικοινωνίας, ώστε ούτε ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου ούτε ο ευρύτερος πληθυσμός του Διαδικτύου να μπορούν να τον εντοπίσουν ή να αποκωδικοποιήσουν.

[pending]

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι VPN:

1. ‌Remote Access VPN – μια ασφαλή σύνδεση με ένα δίκτυο διακομιστών VPN του παροχέα, που επιτρέπει περαιτέρω πρόσβαση στο δημόσιο Διαδίκτυο;

 • που χρησιμοποιούνται συνήθως από: οικιακούς χρήστες, μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις, εύκολο στη δημιουργία και συντήρηση;
 • συνηθισμένη χρήση: πρόσβαση σε γεωγραφικά περιορισμένο περιεχόμενο, ασφαλής σύνδεση στο δίκτυο γραφείων κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών (ακόμη και μέσω δημόσιου WiFi).

2. ‌Site-to-Site VPN (Router-to-Router VPN) – μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ των ιδιωτικών δικτύων ενός δεδομένου οργανισμού (Intranet) ή μεταξύ του ιδιωτικού δικτύου και των εξωτερικών συνεργατών του (Extranet);

 • που χρησιμοποιούνται συνήθως από: μεγάλες οντότητες (όπως εταιρείες ή κυβερνητικές οργανώσεις), απαιτώντας να διαμορφωθούν και να διατηρηθούν, απαιτούν σημαντικούς πόρους;
 • τυπική χρήση: χρήση του δικτύου κεντρικού γραφείου ενός οργανισμού από διαφορετική γεωγραφική θέση (μπορεί να είναι άλλη πόλη, χώρα, ήπειρος κ.λπ.).

Πλεονεκτήματα

Το VPN προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς. Δείτε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτήν στην παρακάτω λίστα:

 • Iδιωτικότητα – το VPN σταματά τις προσπάθειες παρακολούθησης. Τα κρυπτογραφικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία VPN σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε μόνο δύο μέρη να μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν την κίνηση που περνά μέσω του VPN – του Client και του Server σε κάθε άκρο του tunnel VPN.
 • Ασφάλεια – το VPN προστατεύει τα ευαίσθητα επιχειρηματικά δεδομένα. Οι παραβιάσεις δεδομένων μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές ζημίες στην εταιρεία, όπως η επιβολή προστίμων στους πελάτες, η διαρροή εμπορικών μυστικών, η απώλεια εμπιστοσύνης και η συμβιβαστική εταιρική εικόνα.
 • Κινητικότητα – το VPN μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα και την ευελιξία των επιχειρήσεων – το δίκτυο γραφείων μπορεί να είναι ασφαλώς προσβάσιμο από το προσωπικό της εταιρείας οποτεδήποτε και οπουδήποτε, παρακάμπτοντας γεω-μπλοκ, ακόμη και δημόσιο WiFi μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κίνδυνο.
 • Κόστος – το VPN μπορεί να λειτουργήσει ως μια σημαντικά φθηνότερη εναλλακτική λύση από τα φυσικά ιδιωτικά δίκτυα. μπορεί επιπλέον να μειώσει το κόστος χάρη στην ευκαιρία να δημιουργήσει απομακρυσμένα γραφεία και να αναθέσει εξωτερικούς συνεργάτες.

Δωρεάν έναντι αμειβόμενων επιλογών

Κατά γενικό κανόνα, οι υπηρεσίες ποιότητας είναι σπάνια δωρεάν, ενώ τα VPN δεν αποτελούν εξαίρεση. Πώς λοιπόν οι πάροχοι δωρεάν VPN καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα; Εκτός από την κοινή αλλά αβλαβή προσέγγιση της τοποθέτησης διαφημίσεων σε όλη τη διεπαφή λογισμικού, υπάρχουν επίσης βλαβερές μέθοδοι που μπορεί να σας προκαλέσουν πολλά προβλήματα, όπως:

 1. Το Malware-infested service που καταχράται τους πόρους της συσκευής και συλλέγει συνεχώς τα προσωπικά δεδομένα και τα στοιχεία χρήσης του χρήστη, τα πουλάει στη συνέχεια σε μεσίτες δεδομένων, διαφημιστικά γραφεία, αρχές κ.λπ.
 2. Κρυφή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής λόγω αμφιλεγόμενων ρητρών περί Όρων Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίες εξαπατούν τον χρήστη να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη συλλογή και την περαιτέρω διανομή των προσωπικών του δεδομένων (παράδειγμα: η πλέον ανενεργή εφαρμογή Onavo του Facebook).
 3. Μη εξουσιοδοτημένη χρήση από κακόβουλους πράκτορες – ο χρήστης είναι εξαπατημένος να δίνει πρόσβαση στη συσκευή του σε πράκτορες τρίτου μέρους, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο αυτού, δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον για παράνομες δραστηριότητες όπως οι επιθέσεις χάκερ (παράδειγμα: Hola VPN και το δίκτυο Luminati).

Μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να επιλέξετε μια δωρεάν υπηρεσία έναντι μιας που πρέπει να πληρώσετε, αλλά όταν πρόκειται για το VPN, συνιστούμε έντονα να το ξανασκεφτείτε. Υπάρχουν πολλοί πάροχοι VPN που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες σε λογικές τιμές.

Η επιλογή σας προστέθηκε στο καλάθι