Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργήστε καινούριο

Ρυθμίσεις

Microsoft Volume Licensing: Κλειδιά προϊόντος (FAQ)

  • Microsoft
  • Αδειοδότηση

10. 12. 2021

Η Microsoft Volume άδεια χρήσης (προγράμματα OLP, EA κ.λπ.) επιτρέπει δύο τρόπους ενεργοποίησης προϊόντων – είτε μέσω MAK ή κλειδιών KMS.

Τι είναι το MAK και πώς λειτουργεί;

Το MAK (Multiple Activation Key) είναι ένα μόνο κλειδί ενεργοποίησης για ένα συγκεκριμένο προϊόν. Όταν μια εταιρεία αγοράζει π.χ. το Office 2019 Standard, λαμβάνουν συνήθως 1 MAK – ανεξάρτητα από τον αριθμό των αδειών που έχουν αγοράσει. Αυτό το MAK χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση όλων των συσκευών για τις οποίες αγοράστηκαν οι άδειες. Ο αριθμός των πιθανών ενεργοποιήσεων είναι πολλές φορές υψηλότερος από τον αριθμό των αδειών που αγοράστηκαν, σε περίπτωση που η εταιρεία πρέπει να αντικαταστήσει το hardware της. Η ίδια η εταιρεία πρέπει να διασφαλίσει ότι το λογισμικό δεν χρησιμοποιείται σε περισσότερες συσκευές από τον αριθμό των αδειών που αγοράστηκαν.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της άδειας χρήσης της Microsoft Volume είναι ότι ο οργανισμός/εταιρεία δεν χρειάζεται να παρακολουθεί ποια συσκευή ενεργοποιήθηκε με ποιο κλειδί. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα μαζικής ενεργοποίησης πολλαπλών συσκευών ταυτόχρονα – χάρη στο Volume Activation Management Tool.

Τι γίνεται αν η εταιρεία μας λάβει 2 κλειδιά MAK για το ίδιο προϊόν;

Εάν πραγματοποιείτε αγορές του ίδιου προϊόντος σε διαφορετικές ημερομηνίες (π.χ. όταν πρέπει να αγοράσετε επιπλέον άδειες ή πρέπει να διαιρέσετε την παραγγελία σε δύο ή περισσότερες), μπορεί να λάβετε διαφορετικό κλειδί MAK για κάθε παραγγελία (ισχύει τόσο για μεταχειρισμένα όσο και για νέα λογισμικά). Αυτό το γεγονός δεν έχει καμία διαφορά καθώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις συσκευές σας με οποιοδήποτε από τα κλειδιά MAK που έχετε λάβει.

Ας υποθέσουμε ότι αγοράσατε 10 άδειες που περιέχουν το κλειδί MAK A και μετά παραγγείλατε 15 επιπλέον άδειες που περιέχουν το κλειδί MAK B. Και οι 25 άδειες μπορούν να ενεργοποιηθούν με οποιαδήποτε από αυτά. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι ο αριθμός των συσκευών που χρησιμοποιούνται / ενεργοποιούνται αυτήν τη στιγμή δεν πρέπει να υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό αδειών που έχετε αγοράσει (25 σε αυτήν την περίπτωση).

Γιατί υπάρχουν διαφορετικά κλειδιά MAK για παραγγελίες που πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ημερομηνίες;
Είναι επειδή προέρχονται από διαφορετικά License Agreements (LA).

Μπορεί η Microsoft να αποκλείσει ένα κλειδί MAK;

Η Microsoft σχεδόν ποτέ δεν αποκλείει τα κλειδιά MAK. Αλλά σπάνια, μπορεί να προκύψει άλλη επιπλοκή (αν και δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό): ο μέγιστος αριθμός των ενεργοποιήσεων ανά MAK μπορεί να εξαντληθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι:

  1. Όταν ένα MAK εξαντλείται από τις διαθέσιμες ενεργοποιήσεις, δεν ακυρώνει ποτέ ενεργοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει.
  2. Θα προσφέρουμε πάντα μια λύση που επιτρέπει την ενεργοποίηση περισσότερων συσκευών:

    • Θα ζητήσουμε είτε από τη Microsoft (στο όνομα του αρχικού αγοραστή της άδειας) να αυξήσει τον αριθμό των πιθανών ενεργοποιήσεων,
    • ή θα παρέχουμε ένα διαφορετικό κλειδί MAK για το ίδιο προϊόν – σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Microsoft.¹

Η εταιρεία μας, ελέγχει τακτικά την κατάσταση του αριθμού των πιθανών ενεργοποιήσεων για τα κλειδιά MAK και αν ανακαλύψουμε ότι αυτός ο αριθμός ενδέχεται να εξαντληθεί σύντομα, είμαστε σε θέση να χειριστούμε προληπτικά την κατάσταση.

Τι είναι το KMS και πώς λειτουργεί;

Το KMS (Key Management Service) είναι ένα σύστημα από τη Microsoft για κεντρική ενεργοποίηση προϊόντων εντός ενός οργανισμού. Όταν χρησιμοποιείτε αυτό το σύστημα, τα προϊόντα που έχετε αγοράσει ενεργοποιούνται στο δίκτυό σας από διακομιστή KMS (αντί για διακομιστές της Microsoft).

Η Microsoft ενεργοποιεί μόνο τον διακομιστή KMS (αυτό συμβαίνει μόνο μία φορά) – μετά την εισαγωγή του κλειδιού KMS. Στη συνέχεια, ο διακομιστής KMS ενεργοποιεί το ίδιο το λογισμικό. Μία ενεργοποίηση διαρκεί 6 μήνες και κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, είναι απαραίτητο να συνδέσετε τις συσκευές σας (οι οποίες έχουν πρόσβαση στον διακομιστή KMS) στο δίκτυό σας για να παρατείνει την ενεργοποίηση.

Το σύστημα KMS είναι κατάλληλο ειδικά για μεγάλους οργανισμούς που συχνά απαιτούν αλλαγές συσκευών, χρηστών ή και των δύο.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για το Microsoft Volume licensing;
Επικοινωνήστε μαζί μας!

¹ Για να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί λίγο περισσότερο: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το κλειδί ενεργοποίησης που χρησιμοποιείται για τις άδειες volume είναι πραγματικά μόνο ένα κλειδί. Το δικαίωμά σας να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό προέρχεται από την αγορά αδειών (αντίγραφα ενός προγράμματος υπολογιστή). Ας συγκρίνουμε αυτό με ένα πραγματικό παράδειγμα: Όταν αγοράζετε ένα σπίτι, γίνεστε ο νόμιμος ιδιοκτήτης του. Και ακόμα κι αν χάσετε το κλειδί, το σπίτι είναι ακόμα δικό σας, απλά πρέπει να καλέσετε έναν κλειδαρά (αυτό θα ήταν η εταιρεία μας στην περίπτωση των αδειών χρήσης λογισμικού volume).

Η επιλογή σας προστέθηκε στο καλάθι